Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης έλαβε χώρα στο Σχολείο μας το Σάββατο 2.4.2016.

Οι εισηγήτριες, κ.Αλεξία Μπακοπούλου Σχολική ψυχολόγος και η κ.Παναγιώτα Δημητροπούλου, Λέκτορας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν στις Κοινωνικές και Συναισθηματικές Δεξιότητες, στις διεθνείς διαπιστώσεις που αναφέρονται για το θέμα αυτό στη σχολική πραγματικότητα, στη σημασία της επικοινωνίας ως κοινωνική και συναισθηματική δεξιότητα, στη συστημική προσέγγιση κι επικοινωνία, στα εμπόδια που συναντούμε στην επικοινωνία και στις αρχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Μέσα από τις εισηγήσεις, τις βιωματικές ασκήσεις και την  αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ομιλήτριες και σε όλους τους εκπαιδευτικούς υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει για κάθε παιδί ο «ασφαλής» χώρος του Σχολείου και η αξία της τήρησης με συνέπεια των κανόνων και των ορίων από όλους,  εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Τονίστηκε ότι όλοι μες στο σχολείο αποτελούν μία ομάδα της οποίας τα μέλη έχουν ξεκάθαρα όρια και οφείλουν να επικοινωνούν με αμεσότητα. Στο σύγχρονο σχολείο κυριαρχεί η επικοινωνία που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση, την ειλικρίνεια, τη συνεννόηση και την ενσυναίσθηση.

Η επιμόρφωση που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου άφησε σε όλους μας τις θετικότερες εντυπώσεις για την πληρότητα της ενημέρωσης, την αμεσότητα στην προσέγγιση των επίκαιρων θεμάτων και την έντεχνη εμπλοκή όλων των επιμορφούμενων.