Ζωντανεύοντας τον Κυκλαδικό Πολιτισμό… από την Γ τάξη

Η Γ΄τάξη του σχολείου μας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου έκλεισε τον κύκλο  επισκέψεων στο ΚΔΑΠ της Νεάπολης  του Δήμου Βόλου με στόχο την πραγματοποίηση του προγράμματος «Ζωντανεύοντας τον Κυκλαδικό Πολιτισμό».

Το πρόγραμμα  που στηρίχθηκε στη μουσειοσκευή  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, είχε ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό σε σχέση με τον τόπο στον οποίο αναπτύχθηκε, τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων. Τα κυκλαδικά ειδώλια  ζωντάνεψαν μπροστά μας  κι οι μαθητές εκφράστηκαν με δραματοποίηση, με κίνηση, με μουσική και χορό εμπνευσμένοι από την τελειότητα της απλότητάς τους. Πέρα από τις υπεύθυνες του ΚΔΑΠ της Νεάπολης και του προγράμματος που εκπονήθηκε , κ. Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικό – Αρχαιολόγο,κ. Κατερίνα Τσιώνα, Θεατρολόγο , κ. Πηνελόπη Πολυχρόνη, Βιβλιοθηκονόμο, είχαμε τη χαρά στην τρίτη συνάντηση  να αναζητήσουμε τη σχέση του κυκλαδικού πολιτισμού με τη μοντέρνα τέχνη και πόσο αυτή επηρεάστηκε μέσω των εκπροσώπων της από τον τόσο παλιό αυτό ελληνικό πολιτισμό του Αιγαίου,  με τη βοήθεια της κ.Φαίης Τζανετουλάκου-ιστορικού τέχνης, που μας κατηύθυνε  σε αυτή τη διαδρομή. Επιστέγασμα των τριών συναντήσεων ήταν τα εργαστήρια πηλού και ζωγραφικής-κολλάζ που έγιναν με τη βοήθεια των εικαστικών του ΚΔΑΠ.  Τα παιδιά  έφτιαξαν με πηλό τα δικά τους ειδώλια στο στυλ των κυκλαδικών, σχεδίασαν ειδώλια   με μολύβι, αλλά και  πειραματίστηκαν  με πηλό πάλι σε μια πιο μοντέρνα οπτική των ειδωλίων.

Τα έργα μας θα εκτεθούν στο   κέντρο Τέχνης  του Δήμου Βόλου «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο» , σε μια έκθεση που θα εγκαινιασθεί  την Παρασκευή  19 Ιανουαρίου   2018 και θα περιλαμβάνει έργα των μαθητών όλων   των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

https://e-thessalia.gr/kykladikos-politismos-ekpedeftiko-programma-apo-tis-pedikes-vivliothikes-tou-dimou-volou/