Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021: 20 χρόνια εορτασμού της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας
Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://edl.ecml.at/…/1455/language/el-GR/Default.aspx)
Την διαφορετική και τόσο σημαντική αυτή ημέρα που εφέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, τίμησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Σχολείου μας.
Με δράσεις που άρχισαν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά ενημερώνονται με ποικίλο υλικό για τον πλούτο των γλωσσών της Ευρώπης.
Τα παιδιά έμαθαν λέξεις με τις οποίες καλωσορίζουν την ημέρα τους σε όλη την Ευρώπη, έφτιαξαν έναν χάρτη της ηπείρου με σημαίες των χωρών και σπεσιαλιτέ της κάθε χώρας, έμαθαν να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν το πρωινό που καθημερινά απολαμβάνουν συνομήλικα παιδιά.
Με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κ. Σταμοπούλου, κ.Ελευθερούλη, κ. Αλεξοπούλου και κ. Καλαϊτζάκη και τη συνεργασία των δασκάλων όλων των τμημάτων, τα παιδιά έπαιξαν, ζωγράφισαν, δημιούργησαν, έκαναν ένα ταξίδι στον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και κατανόησαν ότι η γλώσσα αποτελεί το βασικό μέσο επικοινωνίας, γνωριμίας και σταδιακής κατανόησης ανθρώπων από την ήπειρο στην οποία ζούμε και όχι μόνο.