Η προεφηβεία και οι ανησυχίες της

«Η προεφηβεία και οι ανησυχίες της » είναι το θέμα που ανέπτυξε η κ.Μαρίζα Χατζησταματίου , ψυχολόγος ΜSc, PhD, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και φίλους να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμούς.

Αρχικά η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της προεφηβείας που επισημαίνονται στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως η άρνησή του να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του γονέα, η κυκλοθυμική του διάθεση, η αδιαφορία για τις επιδόσεις του, η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο πειραματισμός με νέες παρέες, η  σημασία που αποκτά η ομάδα των συνομήλικων.

Στην πορεία της εισήγησης τονίστηκε η αφηρημάδα που εντοπίζεται στα παιδιά και είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, η αναζήτηση από το ίδιο το παιδί της ταυτότητάς του αλλά και των ορίων. Αναφέρθηκε ότι είναι χαρακτηριστική η συναισθηματική αστάθεια που βιώνει το παιδί, η ανάγκη του ανακαλύπτοντας τον εαυτό του να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Μέσα στην αβεβαιότητα που βιώνει το παιδί, ο γονέας που έχει κι εκείνος τις δικές του ανησυχίες και δυσκολίες καλείται να σεβαστεί τον προσωπικό χώρο και χρόνο του παιδιού του με υπομονή, να αφουγκραστεί τις ανάγκες του και μαζί με το παιδί να συζητήσει τα όρια που πρέπει να τηρούνται.

Μέσα από τη συζήτηση με την κ.Χατζησταματίου αναδείχθηκε η σημασία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το παιδί, χωρίς επικριτική διάθεση, αφιερώνοντας χρόνο στον προέφηβο, βοηθώντας τον να χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Η εισήγηση ακολουθήθηκε από την προσέγγιση τριών σεναρίων/ προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονέας στην επικοινωνία με το παιδί του, στην οποία υπογραμμίστηκε η σημασία της παρουσίας και της συμμετοχής του ενήλικα στη ζωή του παιδιού του.