Επίσκεψη της κ. Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου

Το Σχολείο μας είχε τη μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενεί τη συγγραφέα κ.Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ την Τετάρτη 23.11.2016. Η πολυβραβευμένη, αγαπημένη λογοτέχνης μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του Σχολείου συνδυάζοντας τη μητρική γλυκύτητα, με την ώριμη ματιά της ζωής.

Άκουσε τις ερωτήσεις των παιδιών και, με μαεστρία, απαντώντας τες, τα οδήγησε να κατανοήσουν τα στάδια συγγραφής ενός βιβλίου, τον τρόπο που εκείνη εμπνεύστηκε, προβληματίστηκε, έγραψε, ανέπτυξε και τελικά δημιούργησε τα βιβλία της. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μίλησαν μαζί της για το βιβλίο της «Ο καιρός της σοκολάτας», το οποίο μελέτησαν με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ρωτούσαν επανειλημμένως «αν ήταν αλήθεια» όλες αυτές οι ιστορίες και «γιατί ένωσε την ανάγκη να τις γράψει». Η συγγραφέας τόνισε την ευθύνη του λογοτέχνη που πρέπει να μελετά πολύ όλες τις επιστήμες, ώστε να μπορεί να αποδώσει ένα βιβλίο που να είναι «όσο καλύτερο μπορεί να είναι» χωρίς ιστορικά λάθη.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη της συγγραφέα βλέποντας με συγκίνηση έναν άνθρωπο εξαιρετικά απλό να μιλά με αγάπη για τα παιδιά, που τα υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια με τα βιβλία της. Με συγκίνηση όμως μίλησαν για την ίδια η κ.Μ.Παντέρα, Σχ.Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας, ο κ.Α.Αντωνίου, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σχολείου μας, η κ.Τσαρδακά, η κ.Ποδιά, δασκάλα της Δ΄ τάξης και η κ.Γκαβανίδου, δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης που μετέφερε την εμπειρία της από τη συνεργασία με την κ.Πέτροβιτς πριν 20 χρόνια στο Σχολείο μας, όταν και πάλι είχε ανταποκριθεί με μεγάλη ευγένεια και απλότητα.

Την πρωτοβουλία για την πρόσκληση της κ.Πέτροβιτς είχαν οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ τάξης κ.Ποδιά και κ.Γουλιανού που αμέσως την αγκάλιασαν οι δασκάλες της Ε΄κ.Ζήτρα και ΣΤ΄ κ.Γκαβανίδου και κ.Γκόγκα και η Διεύθυνση του Σχολείου.