Επίσκεψη στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε»

Οι μαθητές των Δ και Στ τάξεων επισκέφτηκαν την εικαστική έκθεση με θέμα «Τα καϊκια που πληγώναμε»,  μια εικαστική έκθεση με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας για την καταστροφή των μικρών ψαροκάικων μετά από σχετική εντολή της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Την έκθεση διοργανώνουν οι φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, την Ιστορικό Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και το Δίκτυο Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων». Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής,  γλυπτά και  εικαστικές δημιουργίες που συγκίνησαν , ενημέρωσαν και προβλημάτισαν παιδιά κι εκπαιδευτικούς!
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την κ. Φαίη Τζανετουλάκου και ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και το μεράκι τους.

Οι μαθητές της Δ΄τάξης εμπνευσμένοι από την έκθεση, εκφράστηκαν τόσο γραπτά σχετικά με την καταστροφή αυτού του κομματιού  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και εικαστικά με ζωγραφιές και συνθέσεις που  αποτελούν τη δική τους  φωνή   διαμαρτυρίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ1:

 •          Μου έκανε εντύπωση ο πίνακας   του κ. Όιμπακ  με τον δύτη που έβγαινε από τη θάλασσα και πίσω του είχε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πιστεύω ότι συμβολίζει τον δεσμό του Έλληνα με τη θάλασσα και τις  βάρκες και τα εμπορικά του ταξίδια  στο πέρασμα των χρόνων σε όλη την Ευρώπη.
 •          Εμένα μου έκανε εντύπωση το έργο που παρουσίαζε μια μπουλντόζα που πάει να σπάσει το καράβι, να σπάσει δηλαδή την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι η θάλασσα. Δε φταίνε οι ψαράδες   με τις βαρκούλες τους που πιάνουν μικρά ψαράκια. Μου έκανε εντύπωση ότι ο ζωγράφος έβαλε  τόσο διαφορετικά χρώματα που όμως ταίριαξαν. Ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα!
 •          Μου έκανε εντύπωση η σύνθεση της κ.Αρκουδογιάννη με το άσπρο και το κόκκινο δίχτυ. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα των καραβιών, που μοιάζουν με ανθρώπους που σκοτώνονται. Είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί για τη ζωή των ψαράδων. Το άσπρο , πιστεύω, ότι συμβολίζει το τι θα γίνει στο μέλλον, όπου θα κυριαρχούν τα άσπρα μεγάλα αλιευτικά.
 •          Μου έκανε εντύπωση ένα μεγάλο πειρατικό καράβι. Μας είπαν γι αυτό, ότι το  είχε φτιάξει ένας κύριος, που είχε μπει φυλακή για δυο χρόνια. Ζητούσε οδοντογλυφίδες και κόλλα για να φτιάξει το σκελετό του καραβιού. Μου έκαναν εντύπωση   και  τα πανιά του που είναι από κομμάτια δέρμα.
 •          Μου άρεσε πολύ το καράβι που ήταν πάνω σε  κάτι ξύλα, με τη σημαία της Ελλάδας. Μου έκαναν εντύπωση τα λόγια της κυρίας Φαίης για τη μικρασιατική καταστροφή.
 •          Όταν μπήκα μέσα στον  χώρο της έκθεσης  πολλά εκθέματα μου έκαναν εντύπωση, αλλά μόνο  ένα  το  λάτρεψα. Δεν το κατάλαβα με την πρώτη ματιά. Ήταν πολύ περίεργο, είχε πολλές βίδες. Ήταν  ένας κύκλος με πολλές βίδες κι ένα ξύλο από παλιό καράβι, που είχε κι αυτό  βίδες. Ήταν σαν ένα στόμα να καταστρέφει ένα καραβάκι. Αυτό είναι το πιο περίεργο που είδα και γι΄αυτό το διάλεξα, θαμπώθηκα από τα περίεργα υλικά κι από το μήνυμα  που ήθελε να στείλει.
 •          Στην έκθεση που επισκέφτηκα με θέμα τα «Καΐκια  που  πληγώναμε» μου έκανε εντύπωση το φόρεμα με τα φανταχτερά κοχύλια και τις όμορφες πεταλίδες,  όπου πάνω ψηλά στο σημείο της  καρδιάς  είχε μια καρφίτσα που συμβόλιζε την πληγή των καϊκιών και την πραγματική τους ιστορία. Η όλη αυτή σύνθεση είναι  φτιαγμένη  από πηλό  και μέταλλο από την κεραμίστρια  κ.Λαλαούνη.  Με εντυπωσίασε επίσης ο πίνακας με τα δίχτυα του κ. Ποδιά, το κόκκινο χρώμα  των οποίων συμβολίζει το αίμα των ψαριών και τη ζωή τους που κυλά μέσα σε αυτά
 •             Μου άρεσε η ευαισθησία των καλλιτεχνών-ζωγράφων και των ιστορικών  που προσπαθούν μέσα από τα έργα τους να διασώσουν  τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια στην   Ελλάδα και να μπορούν να  ξαναταξιδέψουν  για ένα καλύτερο αύριο! Η τέχνη μπορεί να αλλάξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο! Τα ξύλινα  καΐκια είναι μέρος της κληρονομιάς μας και οφείλουμε να τους δώσουμε ζωή ξανά μέσα στη θάλασσα κι έξω από αυτή!
 •          Αυτό το έργο είναι πιο μοντέρνο και το έχει ζωγραφίσει ο Γιώργος Όιμπεκ, που ήθελε μα δείξει το θέμα μέσα από μια  πιο μοντέρνα άποψη. Δείχνει ένα δύτη να κρατάει την πειρατική σημαία, ένα πλοίο, μια κλεψύδρα και μια άγκυρα. Κόβεται η αλυσίδα μ’ένα μπαλτά και τα αστέρια της σημαίας της  Ευρώπης. Είναι πολύ ωραίο και μοντέρνο έργο. Πιστεύω ότι συμβολίζει και τον «θάνατο» των καϊκιών, αλλά και ότι αυτό δεν είναι καλό.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2

 •         Εμένα μου άρεσε πολύ η έκθεση που είδαμε. Περισσότερο μου άρεσαν δύο πράγματα…μια κατασκευή φτιαγμένη από σπίρτα που την έφτιαξε ένας κύριος.. Μου άρεσε  επίσης κι ένας πίνακας που έδειχνε μια μηχανή που κατέστρεφε ένα καίκι και να βγάζει αίμα. Μου άρεσε πάρα πολύ η έκθεση και θα ήθελα να κάτσουμε λίγο περισσότερο για να μπορέσουμε να δούμε και μόνοι μας. .Δεν πειράζει όμως , τα είδαμε αρκετά και θα ήθελα να ξαναπάω.
 •         Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019  , επισκεφτήκαμε μια ομαδική έκθεση με θέμα τα καίκια. Εκεί είδαμε πάρα πολλά έργα τέχνης , όμως ένα ήταν αυτό που μου έκανε εντύπωση .Αυτό ήταν ένα φόρεμα μπαλαρίνας και κάτω από αυτό είχε μια πιατέλα με άμμο και καραβάκια .Το έργο αυτό μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδει και μου προκάλεσε ενθουσιασμό και χαρά.Ελπίζω να ξαναπάω και σε άλλες εκθέσεις και να γνωρίσω κι άλλα έργα Τέχνης.
 •         Η έκθεση ήταν καταπληκτική.Όλα τα έργα ήταν πανέμορφα και με δυσκολία κατάφερα να ξεχωρίσω κάποια από αυτά ,όπως:

Το μεταλλικό φόρεμα με τις πήλινες λεπτομέρειες που απεικόνιζε την Ελλάδα , ο πίνακας με τον δύτη , τα αστέρια της Ευρωπαικής Ένωσης και τον γερανό που κατέστρεφε τα καράβια, ο πίνακας με την Παναγία και τον Χριστούλη που είχε πολύ εντυπωσιακές λάμψεις φτιαγμένες από στιλό και μολύβι.Γενικά το θέμα της έκθεσης ήταν μελαγχολικό ,μακάρι όμως να καταφέρει να σταματήσει την καταστροφή των καραβιών…

 •         Ο πίνακας που μου άρεσε πολύ ήταν ο πίνακας που είχε 5 καράβια στη σειρά.Τα καράβια ήταν τέλεια φτιαγμένα και τα χρώματά τους ήταν πολύ φωτεινά .Οι ναύτες έκανα μια γιορτή για΄τα έκαναν φιγούρες και πηδούσαν στα κατάρτια.Χίλια μπράβο στους ζωγράφους , χίλια μπράβο στην ιδέα της έκθεσης.
 •         Τα έργα από την έκθεση  « Τα καίκια που πληγώναμε» , ήταν όμορφα , ωραία και πολύ συγκινητικά. Πολλοί ζωγράφοι πιστεύω ότι ήθελαν να δείξουν πόσο σημαντικά είναι τα χειροποίητα καράβια. Αυτή η έκθεση μας  δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι δεν πρέπει να καταστρέφουμε ό,τι παλιό γίνεται με κόπο και αγάπη. Μου άρεσε πάρα πολύ η έκθεση και πιστεύω να συνεχίσει το ταξίδι της.
 •         Η εικόνα που με εντυπωσίασε είναι ο δύτης !Η εικόνα αυτή δεν είχε καθόλου χρώμα .Μου άρεσε πολύ γιατί είχε πολλές λεπτομέρειες .Επίσης αυτό που μου άρεσε ήταν όλα τα σκίτσα .Ο δύτης , η βάρκα ,ο καρχαρίας ,το σεντούκι θησαυρού,οι αλυσίδες που είναι γυρω και το διαλυμένο καράβι όμως είναι λίγο τρομακτική αλλά και όμορφη.
 •         Το σχολείο μας επισκέφτηκε μια έκθεση ζωγραφικής και έργων τέχνης «Τα καίκια που πληγώναμε.»Υπήρχαν πίνακες λυπητεροί και χαρούμενοι .Όλοι είχαν θέμα τα καίκια .Εμένα μου άρεσε περισσότερο ένας πίνακας με έναν δύτη.Γύρω από τον δύτη υπήρχαν αστέρια και μια πειρατική σημαία.Ο πίνακας είχε ακόμα μια άγκυρα , μια αλυσίδα και έναν γερανό με μια μπάλα καταστροφής.
 •       Η έκθεση μου άρεσε πολύ.Είδα πολλά έργα και μου άρεσαν πολύ και ειδικά αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα με τον καταδύτη .Μου άρεσε πάρα πολύ η έκθεση και θέλω να ξαναπάω.

Τάξη Στ     22 Ιανουαρίου 2019

 

Με αφορμή αυτά που είδαμε, ακούσαμε, σκεφτήκαμε και νιώσαμε…..

Ένα έργο που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν ο πίνακας που απεικόνιζε ένα κόκκινο δίχτυ του καλλιτέχνη κυρίου Νίκου Ποδιά. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα έργο διαχρονικό. Δεν μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αυτό που απεικόνιζε ο πίνακας, αλλά η λεπτομέρεια με την οποία ήταν ζωγραφισμένος.                                                                                                                                                                                                                                 Ειρήνη Κουτρούμπα

Το έργο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» ήταν ο πίνακας του Νίκου Ποδιά που απεικόνιζε ένα δίχτυ. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ένα κανονικό δίχτυ, αλλά  εντυπωσιάστηκα, όταν  άκουσα ότι ήταν ζωγραφιστό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η τόση λεπτομέρεια με την οποία ήταν ζωγραφισμένος.                                                                                                                                                                             Αγγελική Τσιουβάκα

Το έργο που με άγγιξε περισσότερο είναι η Παναγία με το μαύρο πρόσωπο που κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό. Το πρόσωπό της είναι μαύρο, γιατί στεναχωριέται για την καταστροφή των καϊκιών. Το πρόσωπο  της Παναγίας είναι και το κύριο θέμα της εικόνας. Τον πίνακα αυτόν τον ζωγράφισε η κ. Δήμητρα Βρεττού.

Γεωργία Νικολαΐδη

Μόλις μπήκαμε στην αίθουσα της έκθεσης, αντικρίσαμε υπέροχα έργα από καλλιτέχνες που είχαν αφιερώσει πολύ χρόνο  για να τα φτιάξουν. Όλα τα έργα ήταν εξαιρετικά και όλα είχαν κάτι παράξενο επάνω τους. Εμένα μου έκαναν εντύπωση δύο έργα. Το πρώτο ήταν ένας πίνακας ο οποίος είχε ζωγραφισμένο ένα καράβι το οποίο το κατέστρεφαν. Το καραβάκι αυτό από τις δαγκάνες του μηχανήματος είχε ματώσει. Το δεύτερο που με άγγιξε ήταν ένα καράβι που έμοιαζε με πειρατικό, αλλά το ιδιαίτερο που είχε ήταν ότι ήταν φτιαγμένο από κομματάκια οδοντογλυφίδας. Ήταν υπέροχο. Μου άρεσαν και τα σημαιάκια των ναυτικών στην οροφή.

Σίνα Καϊσαρλή

Η έκθεση ήταν ενδιαφέρουσα και συγκινητική. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν πολύ ξεχωριστά έργα. Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιο έργο. Όλα εξέφραζαν έντονα συναισθήματα του κάθε καλλιτέχνη και ήταν όλα υπέροχα!

Παναγιώτα Φιλοσόγλου

Η έκθεση ήταν πολύ όμορφη με πολλά υπέροχα έργα σε σχέση με τα καΐκια που καταστρέφονται. Το έργο που με «τράβηξε» περισσότερο ήταν μία σημαδούρα «ιπτάμενη» που λεγόταν «Οι σημαδούρες στο διάστημα» και είχε μέσα έναν μικρό αστροναύτη.

Άδωνις Τσιώλης

Την περασμένη Τρίτη επισκεφτήκαμε με το σχολείο  μου μία έκθεση με θέμα «Τα καΐκια που πληγώναμε». Η έκθεση αυτή περιελάμβανε πολλούς πίνακες, χάρτες και άλλα έργα τέχνης που παρουσίαζαν την καταστροφή των καϊκιών. Περισσότερο μου άρεσε ένας πίνακας που απεικόνιζε την θλίψη των καραβομαραγκών για την καταστροφή των καραβιών τους. Τέλος μου φάνηκε ενδιαφέρον το βίντεο που είδαμε για την ζωή των καραβομαραγκών.

Σταύρος Μανδαλώζης

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 επισκεφτήκαμε την έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε». Σ’ αυτή  την έκθεση είδαμε πολλά και διαφορετικά έργα. Είδαμε γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και πολλά άλλα. Όλα τα έργα μου άρεσαν αλλά πιο πολύ ο πίνακας που απεικόνιζε το δίχτυ. Αυτός ο πίνακας μου άρεσε επειδή ο ζωγράφος θυμήθηκε τον παππού του που τον έπαιρνε και ψάρευαν μαζί. Ο ζωγράφος το ζωγράφισε μόνο με ένα μολύβι!

Ολυμπία Παπαγιάννη

Πιο πολύ από όλα τα εκθέματα στην έκθεση μου τράβηξε το ενδιαφέρον μια εικόνα που την έβγαλε η θάλασσα στην ακτή. Με αφορμή αυτή την εικόνα ξεκίνησε η ιδέα γι’ αυτή την έκθεση. Αυτό με εντυπωσίασε πάρα πολύ, γιατί είχε κάτι μαγευτικό που δεν το είχαν τα άλλα εκθέματα. Όταν την πρωτοαντίκρισα σκέφτηκα πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι.

Σοφία Ματίκα

Στην έκθεση που επισκεφτήκαμε την Τρίτη η ξεναγός μας ήταν πολύ καλή. Εμένα μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση η εικόνα με τον σκελετό και το σπασμένο καράβι, γιατί κατάφερε να με αγγίξει και να με συγκινήσει. Εντυπωσιακό ήταν και το έργο με το φόρεμα.

Νίκος Τουλιάς

Πιο πολύ με εντυπωσίασε το ξύλινο  καράβι, γιατί είχε πολλές λεπτομέρειες. Σίγουρα είχε μεγάλη έμπνευση αυτός ο καλλιτέχνης. Ήταν πολύ εντυπωσιακό εκείνο το έργο.

Μιχαήλ Γρηγοριάδης Μπάστας

Το αγαπημένο μου έργο είναι ένας πίνακας με ένα δίχτυ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πώς τελικά το δίχτυ αυτό ήταν ζωγραφισμένο. Αρχικά νόμιζα πως ήταν ένα δίχτυ που είχαν βάλει μέσα στον πίνακα, όμως ήταν ζωγραφισμένο με μία πένα.

Σοφία Σούρλα

Μου άρεσαν πολύ όλα τα έργα της έκθεσης που ήταν εμπνευσμένα από τα καΐκια του παρελθόντος και το θαλασσινό ελληνικό στοιχείο. Όμως πιο πολύ απ’ όλα μου έκανε εντύπωση το έργο του Νίκου Ποδιά. Ήταν ένα έργο φτιαγμένο από κόκκινη κλωστή που θύμιζε δίχτυ. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που το έφτιαξε αλλά και η ιδέα. Γενικά, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση και μου άρεσε που την επισκεφτήκαμε.                                                                                                                                                                                           Χριστίνα Αθανασάκη