Επιμόρφωση για την Ασφάλεια του Διαδικτύου & την Ασφάλεια στην Οδήγηση

Με τρόπο έντεχνο οι ομιλητές κύριος Σκόνδρας αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας και ο κύριος Μανδαλώζης, συγκοινωνιολόγος, Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» ανέπτυξαν τα ζωτικής σημασίας θέματα.

Ο κ. Σκόνδρας μίλησε για τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο τόσο ενήλικες αλλά κυρίως ανήλικοι. Αναφέρθηκε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα στην παρενόχληση, στο cyberbullying και cybergrooming, που μπορούν να δεχθούν μαθητές από αγνώστους αλλά και στον εθισμό στο διαδίκτυο, από τον οποίο τα παιδιά είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Ο κ.Σκόνδρας τόνισε ότι όλοι οι γονείς θα πρέπει να νιώθουν την άνεση να επικοινωνούν με την Ελληνική Αστυνομία για οτιδήποτε τους απασχολεί και τους προβληματίζει στην συμπεριφορά των παιδιών τους Επίσης προέτρεψε τους γονείς να επισκεφθούν τις ανάλογες ιστοσελίδες που έχουν αναπτυχθεί από την Ελληνική Αστυνομία, ώστε οι γονείς να πληροφορούνται και να προστατεύουν τα παιδιά τους καθώς οι διάφορες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο ωφέλιμο αλλά και τρόπο βλαβερό. Επισήμανε ότι οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες και αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία τους είναι η ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ώστε ο γονέας να είναι σε θέση να αντιληφθεί την αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού του και να ενεργήσει αμέσως.

Ο κ.Μανδαλώζης μέσα από παραδείγματα και την εμπειρία του από την
«Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» τόνισε το πόσο σημαντική είναι η προστασία της
ανθρώπινης ζωής με κάθε τρόπο. Παρουσίασε και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού
υλικού τη ζωτικής σημασίας χρήση της ζώνης ασφαλείας τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, η οποία κυριολεκτικά σώζει ζωές όπως επίσης και την απαραίτητη χρήση ειδικού καθίσματος για τα παιδιά. Ανέφερε ότι το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους τόσο στις καλές όσο και στις αρνητικές συμπεριφορές. Ο τρόπος που επιλέγουμε να οδηγήσουμε αντανακλά τον τρόπο που επιλέγουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τη δική μας και των ατόμων που αγαπάμε. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά εποικοδομητική με τους δύο ικανότατους ομιλητές να δίνουν απαντήσεις παίρνοντας παραδείγματα και από τα δύο θέματα που αναπτύχθηκαν, σημειώνοντας ότι σε κάθε επίπεδο οι γονείς φέρουν την ευθύνη να διδάξουν στα παιδιά τους την ορθή συμπεριφορά και στο διαδίκτυο αλλά και στο δρόμο.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με μεγάλο προβληματισμό σε όλους τους
παρευρισκόμενους για τις επιλογές που μπορούν να οδηγήσουν σε ήρεμη και ασφαλή ζωή και με την επιθυμία η συζήτηση αυτή, που τόσο ευαισθητοποίησε τους ίδιους να πραγματοποιηθεί για τα παιδιά.

Οι μαθητές  στη συνέχεια έγραψαν τα ακόλουθα:

Μετά την παρουσίαση του κ.Μανδαλώζη στο σχολείο μας, εμείς οι μαθητές κατανοήσαμε ότι η οδική ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Μάθαμε ότι στο δρόμο πρέπει πάντα να σταματάμε, να ακούμε, να ελέγχουμε και να σκεφτόμαστε.

(STOP, LOOK, LISTEN, THINK)

Στο αυτοκίνητο πάντα φοράμε ζώνη, έχουμε το ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών και ποτέ δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού από την οδήγηση.

Αν είμαστε ποδηλάτες , φοράμε κράνος και γιλέκο με έντονο χρώμα. Επειδή εμείς τα παιδιά θα είμαστε οι μελλοντικοί οδηγοί, χρειάζεται να μάθουμε να τηρούμε τους κανόνες, γιατί η ζωή όλων μας είναι πολύτιμη.”

Μετά την παρουσίαση του κ. Μανδαλώζη στο σχολείο μας εμείς τα παιδιά καταλάβαμε ότι η οδική ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Μάθαμε ότι στον δρόμο πρέπει πάντα να σταματάμε, να κοιτάμε, να ακούμε, να ελέγχουμε, να σκεφτόμαστε. (Stop, look, listen, think)

“Στο αυτοκίνητο πάντα φοράμε ζώνη, έχουμε το ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών και ποτέ δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού από την οδήγηση.
Αν είμαστε ποδηλάτες, φοράμε κράνος και γιλέκο με έντονο χρώμα. 
Επειδή εμείς τα παιδιά θα είμαστε οι μελλοντικοί οδηγοί, χρειάζεται να μάθουμε και να τηρούμε από τώρα τους κανόνες της οδικής ασφάλειας, γιατί οι ζωές μας είναι πολύτιμες.”