Η Soeur Blandine απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – Στην Ελλάδα οι Αδερφές του Αγ. Ιωσήφ έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό έργο από το 1844

Πασχαλινές ευχές από τα παιδιά

Καλεσμένη μας σήμερα η Sœur Blandine. Όλοι της έχουμε αδυναμία στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Άγιος Ιωσήφ. Τη θαυμάζουμε, την αγαπάμε. Όπως ο Proust στο έργο του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο θυμάται, αναπολεί, ακολουθεί με συγκίνηση μνήμες, ερεθίσματα, ακούσματα, μυρωδιές, από τα παιδικά του χρόνια έτσι κι εγώ σήμερα σ’ ένα entretien με τη Sœur Blandine θυμάμαι τα αξέχαστα χρόνια της νιότης μου στο Saint Joseph…

Με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Επιμέλεια

Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Αγαπητή Αδερφή Blandine καλώς ορίσατε στον Βόλο! Με ποια αφορμή επισκέπτεστε ξανά την πόλη μας μετά από έξι χρόνια απουσίας σας;

Βρίσκομαι στον Βόλο με μεγάλη μου χαρά με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς και την εορτή της Αγίας Αιμιλίας Ντε Βιαλάρ, ιδρύτριας του Τάγματος και των σχολείων μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την Αγία Αιμιλία.

Γεννήθηκε στο Γκαγιάκ της Γαλλίας το 1797 από οικογένεια ευγενών και έλαβε πολύ καλή μόρφωση στο Παρίσι, ενώ στα εφηβικά της χρόνια έχασε τη μητέρα της. Ένιωσε την κλίση προς τον Θεό και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της ακολούθησε τη μοναστική ζωή, ιδρύοντας το Τάγμα των Αδερφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Το όραμά της, εμπνευσμένο από τον Ιωσήφ, προστάτη του Χριστού και της Μαρίας, είναι τριπλό. Το Τάγμα έχει τριπλό σκοπό αποστολής εκπαιδευτικό, νοσοκομειακό και κοινωνικό, με κοινότητες και στις πέντε ηπείρους.

Ποιος ο ρόλος – προσφορά του τάγματος στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα οι Αδερφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό έργο από το 1844 με την ίδρυση του πρώτου νηπιαγωγείου στη Σύρο «Le nid» (Η φωλιά), στη συνέχεια στη Χίο, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στον Βόλο (1904).

Ποια είναι η καταγωγή σας και η σχέση σας με τον Βόλο;

Βρετάνη!!! Μια περιοχή που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Γαλλίας, η οποία χαρακτηρίζεται για τις παραδόσεις της, τις οποίες τιμά σε μια πολυήμερη εκδήλωση κάθε χρόνο. Σε αυτήν την περιοχή γεννήθηκα, έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Εκεί γνώρισα τις Αδερφές του Αγίου Ιωσήφ, μια γνωριμία που με ενέπνευσε να επιλέξω τη μοναστική ζωή. Αφού γνώρισα τη ζωή στο μοναστήρι, πήγα στη Μασσαλία, όπου για δύο χρόνια έκανα το δοκίμιο (περίοδος προετοιμασίας πριν τους τελικούς όρκους της μοναστικής ζωής) και εκεί έδωσα τους πρώτους όρκους. Προσωπικά, το Τάγμα με έστειλε στον Πειραιά, όπου έμεινα για αρκετά χρόνια στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc και τη συνέχεια στη Χίο, απ’ όπου και η αποστολή μου με έστειλε στον Βόλο.

Πόσα χρόνια υπηρετήσατε στον Βόλο;

Δίδασκα Γαλλικά στο Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» έως και το 1995, όταν και ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Παράλληλα με τη διδασκαλία της Γαλλικής, όλες οι Αδερφές στήριζαν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, βλέποντας στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου (οικογενειών, ιδρυμάτων, ασθενών, μοναχικών ατόμων) τον ίδιο τον Χριστό.

Πώς νιώσατε που βρεθήκατε ξανά στο σχολείο που υπηρετήσατε για 35 χρόνια;

Με μεγάλη χαρά συνάντησα στο χαρούμενο, πολύχρωμο σχολείο μας τους εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και μεγαλύτερη εμπειρία το έργο τους, απόφοιτους και παλιούς φίλους της Σχολής κι ενορίτες της Καθολικής Εκκλησίας του Βόλου. Επίσης, έχω τη χαρά να γνωρίσω το νεοϊδρυθέν Νηπιαγωγείο μας, και τα παιδιά, τα τρυφερά νηπιάκια μας και να αποχαιρετήσω τα παιδιά της Στ’ τάξης, βλέποντάς τα με ωριμότητα σε μια συγκινητική εκδήλωση.

Θα έχουμε τη χαρά να σας ευχηθούμε για τη γιορτή της Αγίας Αιμιλίας;

Την Παρασκευή ώρα 8.30 γιορτάζουμε την ιδρύτρια του Τάγματος στον Ι.Ν. Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια θα βρεθούμε στο σχολείο όπου θα προσφερθεί ένα κέρασμα και θα ανταλλάξουμε ευχές.