Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία

Πασχαλινές ευχές από τα παιδιά

26 μαθητές  των  Ε και Στ τάξεωντου Σχολείου μας  στο πλάισιο  του προγράμματος Erasmus+ “Partageons tous ensemble la passion des jeux ” πραγματοποίησαν εκαπιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία  από 28/5 έως 3/6/2022.

Οι εκπαιδευτικοι που συνόδεψαν την αποστολή ήταν οι: κ. Ελευθερούλη Αθανασία, Σταμοπούλου Μερόπη, Ζήτρα Ένη και Βαλεντίνα Ποδιά.

Αρχικά περιηγήθηκαν στην πόλη του φωτός, το Παρίσι , επισκεφτηκαν τον Πύργο του Άιφελ, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το Γκραν και Πτι Παλαί, την Πλας ντε λα Κονκόρτ , τους κήπους του Κεραμεικού, το Πάνθεον, την Όπερα Garnier και έκαναν κρουαζιέρα με τα περίφημα bateaux mouches. Επισκέφτηκαν το μουσείου του Λούβρου και ανέβηκαν με τον οδοντωτό στον λόφο της Μονμάρτρης (Montmartre) και περπάτησαν στην πλατεία με τους υπαίθριους ζωγράφους.

Στην Caen της Νορμανδίας, έγινε συνάντηση με τους Γάλλους εταίρους μας από το Δημοτικό Σχολείο EPPU PUITS PICARD. Οι μαθητές μοιραστήκαν το πάθος τους για τα σπορ με  προπόνηση με την καθοδήγηση προπονητών διεθνούς κύρους.

Επισκεφτήκαν τα αξιοθέατα της πόλης και έπαιξαν όλοι μαζί το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στο κάστρο του Γουλιέλμου του κατακτητή.

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές  αποβιβάστηκαν στις ακτές της απόβασης στη Νορμανδία. Επισκέφτηκαν το μουσείο στην πόλη Arromanches όπου εγινε η απόβαση στις 6/6/44,το γραφικό ψαροχώρι Port en Bessin όπου γινόταν ο ανεφοδιασμός των συμμάχων, τα πολυβολεία των Γερμανών και το Αμερικανικό κοιμητήριο.

Το ταξίδι συνεχίστηκε στον μεσαιωνικό κόσμο του Mont St Michel όπου ο άνθρωπος με τις τέχνες του μεγαλούργησε αναδεικνύοντας τη δύναμη της φύσης με την εντυπωσιακή παλίρροια και άμπωτη.

Την τελευταία μέρα του ταξιδιού τα παιδιά  επισκεφτήκαν την πόλη Lisieux, με την φημισμένη βασιλική αφιερωμένη στην Αγία Τερέζα.

Στη συνέχεια περπατήσαν στο Livarot, ένα παραδοσιακό χωριό της Νορμανδίας, θαυμάζοντας τα ξύλινα σπίτια με την αρχιτεκτονική. Η εξόρμηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στη φάρμα του Oesy. Νωρίς το απόγευμα περιηγηθηκαν στο στρατιωτικό Μουσείο του Α και Β Παγκοσμίου Πολέμου, Memorial, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το βράδυ, ολοκληρώσαν τις δράσεις  παρακολουθώντας το συνεργαζόμενο σχολείο στη συναυλία που έδωσε με άλλα σχολεία της περιοχής και συγκροτήματα στο Gargo – συναυλιακό χώρο – στο κέντρο της Caen.

Ο αποχωρισμός δύσκολος αλλά οι στιγμές που μοιραστήκαν με τους Γάλλους φίλους τους μοναδικές.