Εκδήλωση τιμής στον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Χαρίτο
Εκδήλωση τιμής στον κ. Χαράλαμπο Χαρίτο ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Σχολείο μας, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Οι αξιόλογοι ομιλητές, παλιοί μαθητές/φοιτητές του, άνθρωποι του πνεύματος, μίλησαν ο καθένας από τη δική του ματιά για την προσφορά του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό γενικότερα. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαίρη Τσακνάκη- Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντάρας.
Η Δρ Ιουλία Κανδήλα, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ν. Τρικάλων μίλησε για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, που ακούραστα εργάστηκε για την ανάδειξη της ιστορίας της εκπαίδευσης όσο και της τοπικής ιστορίας. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι ο κ. Χαρίτος έχει πολλά ακόμη να προσφέρει.
Για τον κ. Χαρίτο μίλησαν επίσης η κ. Έλενα Νταβλαμάνου, εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου και συγγραφέας και ο Δρ Ζήσης Φωτάκης, λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Η κ. Νταβλαμάνου μίλησε για τον τρόπο που ο ακούραστος δάσκαλος επηρέασε την εκπαιδευτική πορεία της και τόνισε ότι της μετέδωσε τον ζήλο για μεθοδική εργασία και συνέπεια λόγων και πράξεων. Στήριγμα, μέντορα και πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για την ίδια ο πανεπιστημιακός της δάσκαλος. Ο δρ. Φωτάκης ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο του καθηγητή στην καριέρα του και υπογράμμισε τις αξίες τις οποίες ο κ. Χαρίτος μεταλαμπάδευσε καθοδηγώντας τον στα μετέπειτα εκπαιδευτικά του βήματα.
Η διευθύντρια του σχολείου «Αγιος Ιωσήφ», Σοφία Τσαρδακά, υπογράμμισε ότι «ο κ. Χαρίτος έχει κάνει μεγάλη έρευνα κι έγραψε το βιβλίο “Το χρονικό της Σχολής
Καλογραιών του Βόλου”, το οποίο είναι πολύ σημαντικό». Παράλληλα, τον χαρακτήρισε «μεγάλο δάσκαλο, ο οποίος προσέφερε πολλά στην εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμή και αναφέρθηκε στην μακρόχρονη πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι το ερευνητικό του έργο συνεχίζεται και υπογράμμισε την μακρά σχέση του με το Ελληνογαλλικό Σχολείο. «Είχα τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτούν το αρχειακό τους υλικό, με βάση το οποίο έγραψα το “Χρονικό της Σχολής Καλογραιών”, ένα πολυσύνθετο έργο, που συνδυάζει την εκπαιδευτική με την τοπική ιστορία» τόνισε στην ομιλία του.