Απογευματινές δραστηριότητες σχ. έτους 2020-2021

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Στο μάθημα των προφορικών γαλλικών δίνεται έμφαση στην επικοινωνιακή προσέγγιση της γλώσσας , στη λειτουργική χρήση της και στην κοινωνικοπολιτισμική της διάσταση.

Το πρόγραμμα ακολουθεί το γνωστικό επίπεδο των μαθημάτων της πρωινής ζώνης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των  στον προφορικό λόγο. Τα παιδιά ενθαρρύνονται στο  να επικοινωνήσουν  πάνω σε απλά θέματα της καθημερινότητας, να μιλήσουν για τον εαυτό τους , το περιβάλλον τους  και  τα  ενδιαφέροντά τους.

“STEM”

Ο όρος  “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Science (επιστήμη), Technology (τεχνολογία), Engineering (μηχανική), Mathematics (μαθηματικά) και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη διεπιστημονική εκπαιδευτική προσέγγιση, σχεδιασμένη για την εκπαίδευση των μαθητών στους κλάδους που την αποτελούν .

Η εκπαίδευση STEM είναι ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές  εξερευνούν, εφευρίσκουν, ανακαλύπτουν με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων . Ενθαρρύνει την καινοτομία συνδυάζοντας τις παραπάνω επιστημονικές περιοχές, βοηθώντας τους μαθητές  να κάνουν νέες συνδέσεις  μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στα εν λόγω επιστημονικά πεδία.

Σκοπός της εκπαίδευσης STEM είναι να συνδέσει τη μάθηση και την θεωρητική γνώση- με την πραγματικότητα, μέσα από την πρακτική εφαρμογή, ώστε να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο μαθητής εμπλέκεται δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές του, προκειμένου να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που τίθενται από τον εκπαιδευτικό.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Στο εργαστήρι αντιλογίας- επιχειρηματολογίας θα δοθούν στους μαθητές διάφορα θέματα προς ανάπτυξη. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τα παιδιά θα μάθουν πώς να επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά ενός θέματος ερχόμενοι παράλληλα σε αντιπαράθεση ο ένας με τον άλλο.  Στο τέλος του σχολικού έτους θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό αντιλογίας που διενεργείται στα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στη Λάρισα και στον οποίο λαμβάνουν   μέρος σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Ευκαιρία για παιχνίδι με… Γρίφους. Τα «πειραχτήρια των Μαθηματικών» θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στη λογική και τη φαντασία για να δώσουν τις απαντήσεις  τους σε μαθηματικές σπαζοκεφαλιές και προβλήματα.  Με προορισμό το άπειρο και τις πιθανότητες θα ταξιδέψουν στον απίθανο κόσμο των Μαθηματικών! Στην εν λόγω δραστηριότητα τα παιδιά θα προσπαθήσουν να επιλύσουν με πολλαπλούς τρόπους  σπαζοκεφαλιές θέλοντας να δείξουν ότι δεν υπάρχει πάντα μόνο μια λύση σ’ ένα πρόβλημα. Επίσης οι μαθητές μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες (τάνγκραμ, κύβους του Ρούμπικ κλπ) θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ότι η Λογική είναι πνευματικό παιχνίδι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ο χορός είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού, ζει στον χρόνο και εκφράζει συναισθήματα, πολιτισμό, ιστορία, λεβεντιά και ελληνισμό σε κάθε εποχή. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μας διασκεδάζουν, μας κοινωνικοποιούν και ταυτόχρονα μας γυμνάζουν. Προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα σέβονται και το άτομο – μονάδα με τις φιγούρες των πρωτοχορευτών και τους ατομικούς χορούς.

Τα παιδιά μέσα από τη διδασκαλία ελληνικών χορών θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της πατρίδας μας, την εθνική μας παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας συμμετέχοντας σε πολλές  εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με κορυφαία διοργάνωση το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δημοτικών Σχολείων του τόπου μας.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΧΟΡΟΙ

Το τμήμα των μοντέρνων χορών  έχει ως σκοπό  να φέρει τα παιδιά σε επαφή με ευχάριστες κινητικές δραστηριότητες ,αναπτύσσοντας το πνεύμα της συνεργασίας, του συντονισμού και  της ομαδικότητας με τη βοήθεια σύγχρονων μουσικών ακουσμάτων.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (ΜΠΑΣΚΕΤ, ΡΑΓΚΜΠΙ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Στο τμήμα των ομαδικών αθλημάτων γίνονται δραστηριότητες που ως στόχο έχουν την ανάπτυξη των σωματικών, κοινωνικών και ψυχικών αρετών των μαθητών.  Τα παιδιά μαθαίνουν τα  βασικά στοιχεία τεχνικής και τακτικής των παραπάνω αθλημάτων. Οι προπονήσεις γίνονται στο χώρο του σχολείου αλλά και σε εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το σχολείο μας με τις ομάδες του συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες εντός και εκτός νομού ( πχ. Πανελλήνιο τουρνουά Ράγκμπι στην Αθήνα).Με τον τρόπο αυτό προάγεται η ομαδικότητα και η συνεργασία μεταξύ των παιδιών.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Στη δραστηριότητα αυτή μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων. Η πρόβα περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στην καλλιέργεια της παιδικής φωνής και την ρύθμιση της αναπνοής, καθώς και στην εκμάθηση επιλεγμένων ποιοτικών και ωραίων τραγουδιών του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η χορωδία  παίρνει μέρος σε πληθώρα εκδηλώσεων, παρουσιάσεις και συναυλίες εκπροσωπώντας καλλιτεχνικά το σχολείο.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Στην εν λόγω δραστηριότητα μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές που διδάσκονται κάποιο μουσικό όργανο με σκοπό τη δημιουργία μουσικού συνόλου. Η πρόβα περιλαμβάνει ασκήσεις εξοικείωσης στη μουσική σύμπραξη , ερμηνεία απλών και απλοποιημένων – ειδικά ενορχηστρωμένων κομματιών και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού.

MINECRAFT ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ(1 ώρα)

Το Minecraft Education edition έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε ποικίλα θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη τέχνη, τη γεωγραφία και την επιστήμη των υπολογιστών.

Τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και ως ομάδες, να πλοηγούνται μέσω χαρτών, να προγραμματίζουν με κώδικα (γλώσσα προγραμματισμού), να ανακαλύπτουν χημικά στοιχεία στο περιβάλλον τους και να σχεδιάζουν καλαίσθητους κόσμους. Στο τέλος τα παιδιά θα έχουν κατακτήσει γνώσεις μέσα από το αγαπημένο τους παιχνίδι, γνωρίζοντας την εκπαιδευτική του διάσταση.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (2  ώρες καθημερινά)

Καθημερινή μελέτη για την προετοιμασία όλων των μαθημάτων του σχολείου.

Διδασκαλία εναρμονισμένη με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε μαθητή.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ (2  ώρες την εβδομάδα)

Οι μαθητές με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γαλλικών προετοιμάζουν τα καθήκοντα τους για το μάθημα των Γαλλικών της πρωινής ζώνης.