Συνταγές από την Γ Τάξη

Σε μία από τις δραστηριότητες στο μάθημα «Μελέτη Περιβάλλοντος», οι μαθητές έπρεπε να φέρουν μία συνταγή ( ή παραπάνω εφόσον το επιθυμούσαν) που θα ήταν ωραίο να τις μοιραστούν με τους συμμαθητές τους. Οι συνταγές συγκεντρώθηκαν μπήκαν σε αλφαβητική σειρά και ήρθε η ώρα να μοιραστούν, να υλοποιηθούν και να δώσουν γεύση και άρωμα στη διατροφή μας. Καλή σας όρεξη!!

( Τα ονόματα των μαθητών είναι με αλφαβητική σειρά)

Από Χρυσή Αναγνώστου

Κέικ

Υλικά

1 βιτάμ

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

5 αυγά

1 βανίλια

1 μπέικιν

1 φαρίνα

Εκτέλεση

Χτυπάμε πρώτα το βιτάμ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, ένα – ένα τα αυγά και τα δουλεύουμε καλά. Μετά ρίχνουμε το χυμό, τη βανίλια, το μπέικιν και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι. Χτυπάμε ελαφρά. Το ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 200ο για μία ώρα.

 

Από τον Φώτη Αντάρα

Κέικ με κάστανο

Υλικά

150 γρ. αλεύρι

150 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.τ.τσ. μπέικινπάουντερ

150 γρ. βούτυρο

3 αβγά

200 γρ. κουβερτούρα

200 κάστανα ή πουρέ κάστανο

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα το βούτυρο, το οποίο έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και τα αβγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικινπάουντερ. Όταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε την κουβερτούρα και το κάστανο, τεμαχισμένα σε κομμάτια. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε στους 180ο για 50 λεπτά και στους 170ο για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το διατηρούμε εκτός ψυγείου, καθώς η σοκολάτα στο ψυγείο παγώνει.

 

 

Από τον Κωνσταντίνο Βαγενά

Μερέντα

Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

100 γρ κουβερτούρα

150 γρ. βιτάμ

2 κ.σ. άχνη κοσκινισμένη

4 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο

1 κούπα τριμμένο φουντούκι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπενμαρί. Ανακατεύουμε το ζαχαρούχο με την άχνη και το κακάο και τη λιωμένη σοκολάτα. Τέλος βάζουμε τα τριμμένα φουντούκια και το αδειάζουμε σε μπολ. Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις πήξει είναι έτοιμο.

Από τον Κωνσταντίνο Βαγενά

Κρέπες (βασική συνταγή)

Υλικά

2 αυγά

1 φλ. Γάλα

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και το βούτυρο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι) και μόλις ψηθεί από κάτω, τη γυρίζουμε.

Αφήνουμε για λίγο και από την άλλη και τη βγάζουμε από το τηγάνι.

Μπορούμε να τη γεμίσομε με ό,τι θέλουμε ή να τη φάμε έτσι ή να τη βάλουμε στο φούρνο για να λιώσει η γέμιση.

Από τον Αντώνη Βαΐτση

Παστέλι

Υλικά

½ κιλό μέλι

½ κιλό ζάχαρη

½ κιλό σουσάμι

Εκτέλεση:

Απλώνουμε το σουσάμι σε ταψί και ψήνουμε στους 180οC

Βράζουμε το μέλι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το σουσάμι.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί και το απλώνουμε. Τέλος κόβουμε σε κομμάτια.

Από την Ιφιγένεια Γιαννίση

Μακαρόνια με μελιτζάνες

Υλικά

3-4 μικρές μελιτζάνες

6 σκελίδες σκόρδο

2 ματσάκια μαϊντανό

2 κουτιά ντοματοχυμό

Αλάτι, πιπέρι

Μακαρόνια της αρεσκείας

Ανθότυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, αν θέλουμε τα βουτυρώνουμε λίγο.

Για τη σάλτσα:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε ταψί στο φούρνο στους 180ο μέχρι να στεγνώσουν. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το μαϊντανό. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και τριμμένο ανθότυρο.

Από την Ιφιγένεια Γιαννίση

Μακαρόνια με τόνο

Υλικά

½ κιλό μακαρόνια

100 γρ. τόνο λαδιού

200 γρ. αρακά

1 κρεμμύδι

Λίγος μαϊντανός

½ φλ. τσ.  Λάδι

Λάδι για τηγάνι

2 κουταλιές βούτυρο

1 κόκκινη πιπεριά

100 γρ. μανιτάρια (προαιρετικά)

3 ντομάτες ώριμες

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, κατόπιν τον αρακά, τα μανιτάρια, λίγο νερό και βράζουμε καλά. Βάζουμε τηγάνια στη φωτιά με το λάδι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένη την κόκκινη πιπεριά, περασμένες από τον τρίφτη τις ντομάτες. Ανακατεύουμε όλα καλά και τα βράζουμε 15 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα γυρίζουμε σε βαθύ σκεύος και τα καίμε σε βούτυρο. Αδειάζουμε από πάνω τους τον αρακά και τον τόνο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Από την Ιφιγένεια Γιαννίση

Παγωτό τιραμισού

Υλικά

1 ½ φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. νερό

500 γρ. τυρί ρικότα (ή μασκαρπόνε)

400 γρ. τυρί κρέμα

60 mlυγρή βανίλια

1/3 φλ. τσ. Λικέρ (τύπου καλούα)

½ φλ. τσ. Καφές εσπρέσο

18 μπισκότα σαβαγιάρ

80 γρ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα (με 55% κακάο)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ένα φλιτζάνι ζάχαρη μαζί με το νερό μέχρι να λιώσει για περίπου 5 λεπτά. Όταν αποκτήσει την υφή του σιροπιού, αποσύρουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το τυρί κρέμα μαζί με τη ρικότα, την υγρή βανίλια καθώς και το κρύο – πλέον – σιρόπι και το ανακατεύουμε καλά χρησιμοποιώνταςαβγοδάρτη. Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε κλειστό πλαστικό σκεύος και το βάζουμε για 4 ώρες περίπου στην κατάψυξη. Θα πρέπει ενδιάμεσα να χτυπηθεί τουλάχιστον 2 φορές, με το μίξερ, για να μην μας κρυσταλλώσει, δηλαδή με την ίδια ακριβώς διαδικασία που κάναμε όταν φτιάχνουμε παγωτό.

Σε μικρό μπολάκι αναμειγνύουμε τον καφέ εσπρέσο, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και το λικέρ και τα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Κόβουμε με μαχαιράκι σε ροδέλες, τα μπισκότα και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα του καφέ. Μετά από 4 ώρες που το παγωτό μας είναι στην κατάψυξη (και αφού το έχουμε χτυπήσει ενδιάμεσα 2 τουλάχιστον φορές) αρχίζουμε το στήσιμο του γλυκού. Βάζουμε εναλλάξ στρώση παγωτού, πασπαλίζουμε με μπισκότα και τρίμμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά και τελειώνουμε με παγωτό, πασπαλισμένο με σκόνη κακάο και τριμμένη σοκολάτα. Καλύπτουμε το παγωτό με μεμβράνη και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεπαγώσει ελαφρά.

Από την Ιφιγένεια Γιαννίση

Ραβανί με καρύδα

Υλικά

1 ½ φλ. καρύδα (τριμμένη)

2 φλ. αλεύρι

1 φλ. ζάχαρη

½ φλ. γάλα

5 αβγά

1 κουταλιά μπέικινπάουντερ

2 κ.σ. ούζο

1 δόση βανίλια

Λίγο λιωμένο βούτυρο (για το άλειμμα του ταψιού)

Λίγο αλεύρι (για το πασπάλισμα του ταψιού)

Για το σιρόπι

3 ½ φλ. ζάχαρη

4 φλ. νερό

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ, ώσπου να ασπρίσει. Ρίχνετε έπειτα τη ζάχαρη, χτυπάτε μαζί, προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε μετά το γάλα, το ούζο, τη βανίλια, την καρύδα και συνεχίζετε να το δουλεύετε. Παράλληλα, χτυπάτε τα ασπράδια χωριστά σε σφιχτή μαρέγκα. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτετε στο μείγμα της καρύδας, ρίχνοντας εναλλάξ λίγο αλεύρι και λίγο χτυπημένο ασπράδι αυγού, συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να γίνει το μείγμα αφράτο. Αλείφετε όλη την εσωτερική επιφάνεια ενός ταψιού Νο 30 με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το γλυκό, απλώνετε την – έτοιμη πλέον – ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα με σπάτουλα. Ψήνετε το ραβανί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 45 λεπτά.

Βράζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και όταν το σιρόπι γίνει παχύρρευστο, το ρίχνετε λίγο – λίγο στο κρύο ραβανί. Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Από την Ιφιγένεια Γιαννίση

Παγωτό στρατσιατέλα

Υλικά

300 γρ. φυτική σαντιγί

1 βανίλια σε σκόνη

25 mlκονιάκ

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας

1/3 της συσκευασίας σοκολάτα κουβερτούρα (τριμμένη σε φλούδες)

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη σαντιγί πάρα πολύ καλά στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το ζαχαρούχο γάλα, μετά το εβαπορέ και ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ. Ολοκληρώνουμε το χτύπημα προσθέτοντας το κονιάκ, τη βανίλια και τις σταγόνες σοκολάτας.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη. Έπειτα από 1 ώρα το βγάζουμε από την ψύξη και το χτυπάμε ξανά με το μίξερ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές (τουλάχιστον), αλλά σε διάστημα 1 ώρας και μετά μισής. Αφού το χτυπήσουμε για τελευταία φορά με το μίξερ, διακοσμούμε το παγωτό με φλούδες σοκολάτας κουβερτούρας καθώς και κατά το σερβίρισμα του παγωτού.

 

Από τον Θοδωρή Γκίκα

 Ψαρόσουπα

Υλικά (για 8 άτομα)

Ψάρια για σούπα, καθαρισμένα και ολόκληρα μεγάλα (2 κιλά) 1 κιλό μπράσκα, 1 κιλό μπακαλιάρο, 3 καραβίδες

4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες (1 κιλό)

3 καρότα ολόκληρα (200 γρ. )

1 ντομάτα σε φέτες (200 γρ.)

3 πιπεριές ολόκληρες (200 γρ.)

Μερικά κλαράκια σέλινο

2 μεγάλα κρεμμύδια (500 γρ.)

8 πιάτα νερό

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο (70 ml)

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα λαχανικάνα βράσουν λίγο. Μόλις βράσουν λίγο, βάζουμε από πάνω τα ψάρια. Όταν βράσουν βγάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα και σερβίρουμε τη σούπα.

Από τον Θοδωρή Γκίκα

Κανελόνια με σπανάκι

Υλικά

250 γρ. κανελόνια

½ κιλό πλυμένο και ψιλοκομμένο σπανάκι

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κς. Βούτυρο

200 γρ. φέτα

100 γρ. κεφαλοτύρι

Αλάτι, πιπέρι

Τέσσερις ντομάτες μικρές ή δύο μεγάλες

800 γρ. γάλα

2 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν ελαφρά και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε για να φύγουν τα νερά και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα και το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε εκτός από το γάλα και τις ντομάτες και το μισό κεφαλοτύρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και γεμίζουμε τα κανελόνια. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα περιχύνουμε με το γάλα ώστε να καλυφτούν και τις ντομάτες που έχουμε κάνει χυμό. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 40 λεπτά.

 

 

Από τη Γεωργία Ζωιτοπούλου

 Χαλβάς

Υλικά

1 φλ. ηλιέλαιο

2 φλ. χοντρό σιμιγδάλι

3 φλ. ζάχαρη

4 φλ. νερό

1 φλ. σταφίδες

1 φλ. ξασπρισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ηλιέλαιο και προσθέτετε τα αμύγδαλα, το χοντρό σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και καβουρδίζετε μέχρι το σιμιγδάλι να ξανθύνει.

Προσθέστε το νερό. Ανακατεύετε σιγά σιγά σε μέτρια φωτιά μέχρι το σιμιγδάλι να φουσκώσει.

Βγάζετε το χαλβά από τη φωτιά και τον σκεπάζετε με μια πετσέτα για 10 λεπτά.

Βάζετε τον χαλβά σε μια φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει.

Τον ξεφορμάρετε και τον σερβίρετε σε μια πιατέλα.

 

 

 Από τη Νικολέτα Καλτσογιάννη

Τρουφάκια με μπισκότα oreo

Υλικά

250 γρ. κουβερτούρα

200 ml κρέμα γάλακτος

Μπισκότα γεμιστά (πολύ καλά θρυμματισμένα στο multi, γύρω στα 7-8)

1 κ.γ. βούτυρο

2 κ.γ. κονιάκ ή λικέρ

Εκτέλεση:

Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και για λίγο πριν βράσει ρίχνω την κουβερτούρα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Προσθέτω το λικέρ και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά και αφήνω να κρυώσει. Μετά ρίχνω τα θρυμματισμένα μπισκότα. Ρίχνω τόσο ώστε να γίνει μια ελαφριά συμπαγής μάζα. Αφήνω να κρυώσει στο ψυγείο και μετά πλάθω τρουφάκια και τα βουτάω στο κακάο ώστε να κάνουν μία στρώση.

Βάζω στο ψυγείο και μιάμ!!!

Από τη Νικολέτα Καλτσογιάννη

Παιδικά τυρομπισκοτάκια

Υλικά

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ. Βιτάμ

200 γρ. τυρί φέτα

2 κοφτές κουταλιές γιαούρτι

1 αυγό για το άλειμμα

Σουσάμι ή μαυροκούκι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάλε σε ένα μπολ το λιωμένο Βιτάμ, το αλεύρι, το γιαούρτι και την τριμμένη φέτα και ανακάτεψέ τα. Αφού ενωθούν καλά όλα τα υλικά, τοποθέτησε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Αφού το βγάλεις από το ψυγείο, πάρε μια ποσότητα από το μείγμα και με τον πλάστη άνοιξε ένα φύλλο πάχους ½ δακτύλου περίπου.

Τώρα με ένα κουππατ ή με ένα ποτήρι κόψε μπισκοτάκια στο σχήμα που θες και στη συνέχεια βάλ’ τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αφού χτυπήσεις ένα αυγό, άλειψε τα μπισκοτάκια και μετά πασπάλισε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

Τέλος, ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά, ίσα να ροδίσουν ελαφρά, και τα παιδικά τυρομπισκοτάκια είναι έτοιμα να τα σερβίρεις!

Από τη Βασιλική Καντόλα

Γιαούρτι με δημητριακά και μέλι

Από Βαλεντίνα Καραγιάννη

Smoothie με ακτινίδιο

Υλικά

200 γρ. αγγούρι με τη φλούδα του

1 μεγάλη μπανάνα

4 καθαρισμένα ακτινίδια

2-3 χούφτες φρέσκο σπανάκι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα όλα μαζί στο μπλέντερ, αφού τα έχετε κόψει σε κομμάτια. Το σπανάκι δε χρειάζεται κόψιμο. Σερβίρετε και απολαύστε.

Από Βαλεντίνα Καραγιάννη

Smoothie με μούρα

Υλικά

1 φλ. τσ. σπανάκι

½ φλ. τσ. παγωμένα blueberries

½ φλ. τσ. παγωμένα raspberries

1 μέτρια μπανάνα

½ φλ. τσ. γάλα

2 κουταλιές βρόμη

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα όλα στο μπλέντερ και απολαύστε.

Από Βαλεντίνα Καραγιάννη

Smoothie με μπανάνα και πορτοκάλι

Υλικά

2 φλ. τσ.  χυμό πορτοκάλι

1 φλ. τσ. μπανάνα σε κομμάτια παγωμένη

1 ½ φλ. τσ. καρότο σε κομμάτια

1 φλ. τσ. γιαούρτι

1-2 κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα όλα στο μπλέντερ και απολαύστε.

Από Βαλεντίνα Καραγιάννη

 Smoothie με σοκολάτα και μέντα

Υλικά

½ φλ. τσ.  τσάι μέντας παγωμένο

½ φλ. τσ.   γάλα αμυγδάλου

1 κ.σ. κακάο ή ρόφημα σοκολάτας

½ φλ. τσ.   πάγο

Φρέσκα φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα όλα στο μπλέντερ και απολαύστε.

Από τον Αριστοτέλη Μαραβέγια

 Μπισκοτόγλυκο

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα πτι- μπερ Παπαδοπούλου

2 φακελάκια κρέμα βανίλια Γιώτης στιγμής

2 φακελάκια κρέμα μπισκότο Γιώτης στιγμής

2 ltγάλα φρέσκο

Εκτέλεση:

Στρώνουμε τη βάση από ένα ορθογώνιο πυρέξ με μπισκότα, αφού πρώτα τα έχουμε λίγο βουτήξει σε μία κούπα κρύο γάλα φρέσκο. Στη συνέχεια σε ένα μπολ χτυπάμε 350 mlγάλα φρέσκο με ένα φακελάκι Γιώτης κρέμα βανίλια και το ρίχνουμε από πάνω. Έπειτα βάζουμε δεύτερη στρώση μπισκότων. Χτυπάμε με άλλα 350 mlφρέσκο γάλα το περιεχόμενο της κρέμας Γιώτης με γεύση μπισκότο και το στρώνουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 2 φακελάκια εναλλάξ. Τέλος, όταν στρώσουμε την τελευταία κρέμα μπισκότο, τρίβουμε 2-3 μπισκότα από πάνω. Τοποθετούμε το πυρέξ ή ταψάκι στο ψυγείο για 2 ώρες και είναι έτοιμο!

Από τον Αριστοτέλη Μαραβέγια

 Φακές

Υλικά

2 φλιτζάνια φακές

2 κ.σ. λάδι

1 κρεμμύδι

1 κουτάκι τοματοπολτό

2 σκ. σκόρδο

3-4 δαφνόφυλλα

1 λίτρο νερό

2 κ.σ. αλάτι

Λίγο πιπέρι

1 κ.γ. ρίγανη

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφού ρίξουμε το λάδι στην κατσαρόλα, τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις φακές και τις τσιγαρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε το νερό, τον τοματοπολτό, αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλα και ρίγανη και τα αφήνουμε να βράσουν για 40-45 λεπτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νεράκι

Από Κατερίνα Μαριτσούδη

 Παξιμαδάκια

Υλικά

1 ποτήρι λάδι

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

Μία κούπα καρύδια = αμύγδαλα = σουσάμι

Μία κουταλιά του γλυκού σόδα

2 φαρίνες κόκκινες = κανέλα  = γαρίφαλο

Από Θανάση Μέγγουρα

 Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Υλκά

½ κιλό φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. Ελαιόλαδο

2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα.

3 κοτσάνια σέλινο

½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες

Αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι

Εκτέλεση

– Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ

1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μία βράση.

2. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.

3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο.

4. Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

5. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.

Από την Ειρήνη Μπαρμπιέ

Φιλέτα σολομού με σάλτσα και χυλοπίτες

Υλικά και εκτέλεση

Σε ένα σκεύος με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και προσθέτετε τον σολομό για 6-7 λεπτά, το γυρίζετε με προσοχή και βάζετε 1 κουτάκι 200 mlκρέμα γάλακτος 20% (ελαφρά) και αλάτι, πιπέρι, σκόρδο (προαιρετικά και λίγο άνηθο). Μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε τον σολομό με χυλοπίτες (ή ταλιατέλες ή ρύζι)

Από  Άννα Μπέτα

Βασιλόπιτα

Υλικά

1 βιτάμ (250 γρ.)

2 φλ. τσ. ζάχαρη

5 αυγά

1 φλ. τσ.  πορτοκάλι χυμό

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι κονιάκ

3 φλιτζάνια αλεύρι (φαρινάπ)

2 κ.γ. μπέικινπάουντερ

Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο, μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά ένα – ένα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το κονιάκ και μετά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν. Ψήνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για ¾. Την αφήνουμε να κρυώσει και την διακοσμούμε με τη ζάχαρη άχνη.

Από Άννα Μπέτα

Τάρτα με μπρόκολο και τυριά

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτα

250 γρ. τριμμένο gouda

250 γρ. τριμμένο reggato

3-4 φούντες μπρόκολο

1 κρέμα γάλακτος

3 αυγά

Εκτέλεση

Απλώνουμε τη σφολιάτα στην ταρτιέρα και την τρυπάμε με πιρούνι. Απλώνουμε από πάνω το μισό goudaκαι το μισό reggatoκαι από επάνω το μπρόκολο, μόνο τις φουντίτσες, το οποίο προηγουμένως τις έχουμε βράσει ελαφρά. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά. Χτυπάμε τα 3 αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε με αυτό την τάρτα. Την ψήνουμε στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Από Στελλίνα Μπέττα

Κέικ

Υλικά

1 βιτάμ

2 ½ κούπες ζάχαρη

4 αυγά

1 κούπα γάλα και χυμό ενός πορτοκαλιού

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 φαρίνα Γιώτης

1 φόρμα και αν θέλετε και σοκολάτα.

Από Γιώργο Παπαθανασίου

Μεσογειακή ομελέτα

Μια θρεπτική ομελέτα με λαχανικά και φέτα, που θα αποτελέσει ένα νόστιμο και ελαφρύ γεύμα για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (για 4 άτομα)

6 αυγά

6-7 ντοματίνια Σαντορίνης

1 πιπεριά σε ροδέλες

3 πράσα σε φέτες

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

10 ελιές μαύρες, κομμένες

100 γρ. τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε ένα μπολ τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα πράσα και τις ελιές, τα ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε.
  2. Προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη, πιπέρι και μαϊντανό.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, τα αλατίζετε και τα προσθέτετε στο μπολ με τα λαχανικά.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα και να πάρει χρώμα, για 15-20 λεπτά.

Από το Δημήτρη Πατρίκο

Κέικ

Υλικά

250 γρ. βούτυρο

440 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

260 mlγάλα

500 γρ. αλεύρι

Βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί 6 λεπτά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και βάζουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Από Κωνσταντίνα Παυλίδη

Σπανακόρυζο

Υλικά

1 κιλό σπανάκι

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

150 γρ. ελαιόλαδο

3-4 πρέζες αλάτι

2-3 πρέζες πιπέρι

Χυμός λεμονιού από ένα λεμόνι

½ ποτήρι κρασί λευκό

½ κούπα τσαγιού άσπρο ρύζι

4-5 κλώνους άνηθο

150 γραμμάρια ντομάτα φρέσκια

1 κονκασέ

1/2 κ.γ. πελτές ντομάτας

 

Από Δημήτρη Πιλάτο

Κρέπες

Υλικά

1 ½ κούπα αλεύρι

¼ αλάτι

¼ ζάχαρη

3 αυγά

1 ½ κούπα γάλα

2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση :

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, ρίχνουμε το αλεύρι, του βούτυρο, αλάτι και ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο δύο με τρεις ώρες.

 

Από Δημήτρη Πιλάτο

Μπάρες δημητριακών

Υλικά :

450γρ ταχίνι

200γρ μέλι

200γρ κουβερτούρα

150γρ ξηροί καρποί

150γρ δημητριακά

200γρ βρόμη

80γρ cranberries

Εκτέλεση :

Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι και τη λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζουμε με τα δημητριακά και τη βρόμη και στο τέλος ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries. Τ΄ αφήνουμε σε ταψί στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.

Από Στέλιο Σιούρα

 Κλασσικό κέικ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι φαρίνα κόκκινη

250 γρ. βούτυρο

2 ½ κούπες ζάχαρη

4 αυγά

1 1/3 χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα που την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.

Από Στέλιο Σιούρα

Σαλάτα πολίτικη

Υλικά

1 λάχανο

5-6 καρότα

6 πιπεριές πράσινες

1 πιπεριά κόκκινη

½ ματσάκι σέλινο

1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα υλικά και τα στρώνουμε σε στρώσεις με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε ξίδι (2 ποτήρια). Τα αφήνουμε για 3 μέρες. Σερβίρουμε τη σαλάτα με λίγο λάδι.

Από τον Νίκο Τζώρτζη

Κέικ

Υλικά

1 κούπα λάδι

2 κούπες ζάχαρη

3 αυγά

4 κούπες αλεύρι (κόκκινο)

1 κούπα γάλα ή χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα το λάδι με τη ζάχαρη μετά ένα- ένα τα αυγά το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ. Το ψήνουμε στους 200οCπερίπου 1 ώρα ανάλογα με τον φούρνο ή στον αέρα περίπου 45 λεπτά.

Από τη Μαντώ Τσαλαπάτα Χάιντμαν

Ρεβίθια με σπανάκι

Υλικά

1 κιλό σπανάκι πλατύφυλλο

½ κιλό ρεβίθια

½ λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

1 φλ. τσ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό για 8 ώρες. Στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ρεβίθια για 45 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά. Ζεματίζουμε το σπανάκι και στρώνουμε ολόκληρα τα φύλλα του σε μια κατσαρόλα. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια κρατώντας το ζουμί τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι. Προσθέτουμε το ζωμό των ρεβιθιών και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα 30 λεπτά.

Για πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση μπορείτε να γκρατινάρετε λίγο τα ρεβίθια και το σπανάκι στο φούρνο με λίγη τριμμένη φρυγανιά από πάνω.

Από την Αφροδίτη Τσιάρα

Χωριάτικη σαλάτα

Υλικά και εκτέλεση

Θα χρειαστούμε μία τομάτα, ένα αγγούρι, ένα κομμάτι φέτα, ένα κρεμμύδι, λίγη ρίγανη και λάδι. Τα κόβουμε και ανακατεύουμε σε ένα μπολ.

Από Αλέξανδρο Φρις

Μπισκότα Χριστουγέννων

Υλικά

1 μικρό κουτί βούτυρο

3 αυγά

4 κ.γ. μπέικινπάουντερ

2 ποτήρια ζάχαρη άχνη

1 κιλό φαρίνα

2 φακελάκια βανίλια

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπώ τη ζάχαρη με το βούτυρο και προσθέτω τα αυγά. Βάζω το μπέικιν, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύω. Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω. Ανοίγω τη ζύμη σε φύλλα. Κόβω σε διάφορα σχήματα  τα μπισκότα. Βάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στους 180ο για 20 λεπτά περίπου.

Από την Αλέξια Χασιώτη

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Υλικά

2 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης

1 φλ. βρόμης

1 φλ. ανάλατοι ξηροί καρποί (της επιλογής μας)

½ φλ. ξερά φρούτα (της επιλογής μας)

130 γρ. μαύρη ζάχαρη

160 γρ. μέλι

60 γρ. φρέσκο βούτυρο

½ κ.γ. αλάτι

Λίγη λιωμένη σοκολάτα

Εκτέλεση

Σε ένα σκεύος ρίχνω τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και περιμένω να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνω για 1-2 λεπτά στη φωτιά και μετά το αποσύρω. Μετά προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω πολύ καλά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Βάζω το ταψάκι στην κατάψυξη για μισή ώρα. Τεμαχίζω σε ίσες μπάρες.

Από τον Ισαάκ Χατζηβασίλογλου

Ρυζοσαλάτα

Υλικά και εκτέλεση

Βράζουμε 1 κούπα ρύζι νυχάκι. Σε 1 μπολ θα βάλουμε το ρύζι, 1 ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και 1 πράσινη, 5-6 ελιές, 3 ψιλοκομμένα αγγούρια, τριμμένο λάχανο, μαρούλι, σέλινο και 1 τριμμένο καρότο. Τέλος προσθέτουμε λίγο λάδι, ξύδι και αλάτι. Ανακατεύουμε και τρώμε με όρεξη.

Από τον Παναγιώτη Χρήστου

Μπάρες Δημητριακών

Υλικά:

200 γρ. δημητριακά

200 γρ. κουβερτούρα

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο, προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με τα δημητριακά και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το κόβουμε τετράγωνα.

Από « Ανώνυμο Μάγειρα»

Τούρτα μπισκοτόγλυκο

Υλικά

1 βιτάμ

1 πακέτο μπισκότα Παπαδοπούλου (τετράγωνα)

9 κ.σ. ζάχαρη άχνη

5 κ.χ. κορνΦλάουερ

250 γρ. κουβερτούρα

1 νουνού και

1 κεσεδάκι νερό

1 ποτήρι καρύδια (στο μπλέντερ)

Σαντιγί (1 κουτί κρέμα γάλακτος 35%)

Εκτέλεση

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νουνού με ίση ποσότητα νερό και ρίχνουμε το βιτάμ να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και αραιωμένο το κορνΦλάουερ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα τριμμένη (προαιρ. μερέντα). Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και τημερέντα). Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και προσθέτουμε τα καρύδια και τα μπισκότα. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι ή στο ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σφικτή σαντιγί και την βάζουμε από πάνω και πλάγια. Αν θέλουμε, στολίζουμε με τρούφα, τριμμένα καρύδια, τριμμένη κουβερτούρα ή μπισκότα.