Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος

Μια σημαντική συλλογική δουλειά δεκάδων εκπαιδευτικών της Μαγνησίας και του Πολιτιστικού Φορέα Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού “Μαγνήτων Κιβωτός”της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας με την συνεργασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεκάδων φορέων πολιτισμού και μουσείων εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2020-21.
Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος – υλικού με τίτλο “Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος” έχoυν η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα και ο διδάσκων στο Ε.Α.Π. και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τ.Ι.Ε. Δ.Π.Θ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.
Παιδαγωγικός Συντονισμός ομάδων: Ηρακλής Καραγιάννης, Αντώνης Πλαγεράς
Συντονιστές ενοτήτων/ομάδων: Σοφία Τσαρδακά, Χατζηδημητρίου Ελένη, Ευάγγελος Αθανασίου, Ευτυχία Πλακαρού, Γεράσιμος Τσιμπλούλης, Σοφία Κανταράκη. Στη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος είχαμε τη χαρά και τιμή να συμμετέχει ομάδα εκπαιδευτικών του Σχολείου μας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!
Καλοτάξιδο το καραβάκι μας!

Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:

1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο “Αργοναυτική Εκστρατεία”, 2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα με το διακριτικό υπότιτλο “Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμό”, 3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο “Μες του Αιγαίου τα νερά”, 4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο “Βίρα τις άγκυρες”, 5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο “Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία”, 6) Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο “Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στο χρόνο”.

Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α-Β, Γ-Δ, Ε-ΣΤ Δημοτικού και Α-Β-Γ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.