Μάθημα μνήμης και αγάπης- αφιέρωμα στη Μικρασία

Πασχαλινές ευχές από τα παιδιά

Την τελευταία εβδομάδα σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, κ. Ζήτρα και κ.Ποδιή , ολοκληρώνοντας τις δράσεις τους με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στη φιλαναγνωσία συναντήθηκαν με δύο σημαντικές γυναίκες μικρασιατικής καταγωγής, την κ. Αργυρώ Μάμαλη- Κοπάνου και την κ. Ελένη Δικαίου.

Αρχικά υποδέχτηκαν στην τάξη την Πρόεδρο του Συλλόγου Ιώνων Μαγνησίας , κ. Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου , η οποία με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη χερσόνησο της Μικρασίας και από τα χρόνια της Σμύρνης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή ταξίδεψε τα παιδιά πίσω στον χρόνο και στις αλησμόνητες πατρίδες. Έμαθαν για τα έθιμά τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως πρόσφυγες στην πατρίδα τους την Ελλάδα, αλλά και στον Βόλο.

Έπειτα , έχοντας διαβάσει το βιβλίο της Ελένης Δικαίου ” Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά”, συζήτησαν διαδικτυακά μαζί της για τα αληθινά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο, τη δημιουργία της Ν. Ιωνίας και του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας .

Στο τέλος των δύο συναντήσεων συμφωνήσαμε όλοι ότι οι μνήμες πάντα μένουν…. Μα πάνω από όλα η επιμονή, η υπομονή , η εργατικότητα και η αξιοπρέπεια που διακατέχει τους Έλληνες της Μικρασίας έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην ψυχή μας.