Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α τάξης επισκέφτηκαν στις 18/2 το Λύκειο Ελληνίδων, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες την τροφή με άλλο μάτι!»
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου που σχεδίασε και υλοποιεί η μουσειοπαιδαγωγός Αποστολία Αρμπελιά. Το πρόγραμμα αφορά την τροφή ιδωμένη μέσα από την τέχνη.
Αποτελείται από δύο μέρη:
στο πρώτο μέρος, τα παιδιά παρακολουθούν προβολή διαφανειών με πίνακες ζωγραφικής από διάφορους Έλληνες και ξένους ζωγράφους με θέμα την τροφή. Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού, ανοίγεται ένας ζωντανός διάλογος με τα έργα και για τα έργα, οξύνεται η παρατηρητικότητά τους και επιτυγχάνεται η άσκηση του βλέμματος.
Κατόπιν, εστιάζουν στον Ιταλό ζωγράφο Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο (1526 – 1593), ο οποίος «είδε την τροφή με άλλο μάτι» και ζωγράφιζε πορτραίτα απεικονίζοντάς τα με είδη τροφής, κυρίως φρούτα και λαχανικά αλλά και ψάρια, κρεατικά κλπ.
Στη συνέχεια τα παιδιά βλέπουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από τον Αρτσιμπόλντο και είναι βασισμένα στους πίνακές του ( γλυπτική, δημιουργίες στον υπολογιστή, εφήμερη τέχνη με φρέσκα φρούτα και λαχανικά ).
Το πρώτο μέρος κλείνει με εικόνες από food art δημιουργίες, δηλαδή εμπνευσμένα πιάτα φαγητού , που παρουσιάζουν κάποια εικόνα σερβιρισμένα στο πιάτο.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει σχετικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι με διάφορά είδη τροφής: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρπούς, όσπρια, ζυμαρικά. Ένα – ένα τα παιδιά με τη σειρά δημιουργούν τη δική τους food art, το δικό τους πορτραίτο με τα παραπάνω υλικά.
Η ομάδα των παιδιών παροτρύνει τον κάθε «καλλιτέχνη» με ένα αυτοσχέδιο τραγούδι και παρακολουθεί τη δημιουργία του σε όλη την εξέλιξή της. Μετά οι «καλλιτέχνες» μεταφέρουν τη ζωντανή προσωπική τους δημιουργία σε χαρτί ζωγραφίζοντάς την. Τέλος, με ψαλίδι και κόλλες τα παιδιά δημιουργούν σε χαρτόνι ένα κολλάζ με τα ζωγραφικά τους έργα, το οποίο θα το πάρουν στην τάξη. Σε όλη τη δημιουργική διαδικασία υπάρχει μουσικό υπόβαθρο σχετικό με την τροφή. Το πρόγραμμα κλείνει με τον «χορό των μπιζελιών» από τη μουσειοπαιδαγωγό και την ομάδα , με ανάδειξη των δημιουργιών των μικρών καλλιτεχνών (συμπεριλαμβανομένου και του Αρτσιμπόλντο) γύρω από το τραπέζι με το κολλάζ και με μία αναμνηστική φωτογραφία με τους μικρούς δημιουργούς και το έργο τους.