Η Στ τάξη στο Ναύπλιο, Επίδαυρο και Μυκήνες
Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Στ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα κάστρα της λευτεριάς» ,συμμετείχαν σε τριήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο από 6/4 ως και 8/4.
Ταξιδεύοντας στην πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας πέρασαν από τον Ισθμό της Κορίνθου, έργο του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού Χ.Τρικούπη.
Στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, βάδισαν στα βήματα του κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια, περιδιάβηκαν στα σοκάκια της κι επισκέφθηκαν κτήρια που συνδέθηκαν με την μετεπαναστατική περίοδο αλλά και με την περίοδο του Όθωνα. Είδαν λοιπόν το Βουλευτικό, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το παλάτι του Όθωνα, τις πλατείες Συντάγματος και Τριών Ναυάρχων, το τζαμί «Τριανόν» που τώρα είναι κινηματογράφος, τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα- τόπο δολοφονίας του Καποδίστρια- αλλά και του Αγίου Γεωργίου όπου κηδεύτηκαν ο Κυβερνήτης , ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Δημήτριος Υψηλάντης. Φωτογραφήθηκαν στο μνημείο-τάφο του Δ.Υψηλάντη, στα αγάλματα του Όθωνα, του Καποδίστρια και του Κολοκοτρώνη.
Εντυπωσιάστηκαν από το Παλαμήδι, το επιβλητικό ενετικό κάστρο με τις πολεμίστρες του, όπου φυλακίστηκε από την Αντιβασιλεία ο γέρος του Μωριά, από τα 5 αδέρφια , τα 5 κανόνια του άλλου ενετικού κάστρου , της Ακροναυπλίας, αλλά και από το Μπούρτζι- το θαλασσόπυργο που ξεχωρίζει στο λιμάνι του Ναυπλίου.
Επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο της πόλης όπου είδαν από κοντά στρατιωτικές στολές κι όπλα όχι μόνο της περιόδου της Επανάστασης αλλά και μεταγενεστέρων περιόδων όπως του Μακεδονικού αγώνα και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Στην Πινακοθήκη, που είναι παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου με την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Μάρρα ανέλυσαν και σχολίασαν αυθεντικούς πίνακες γνωστών ζωγράφων που είχαν θέμα την ελληνική επανάσταση.
Έχοντας φτάσει ως το νομό Αργολίδας-το γνωστό για τους ευωδιαστούς πορτοκαλεώνες- δε θα μπορούσαν να μην επισκεφθούν ένα άλλο «κάστρο», όχι λευτεριάς αλλά Τέχνης, όπως είναι η Επίδαυρος που θα μείνει αξέχαστο για την άρτια κατασκευή του, την ακουστική του και την ομορφιά του τοπίου. Τέλος η επίσκεψη στις «χρυσοφόρες» Μυκήνες ,στο θολωτό τάφο, στην ακρόπολη, στην Πύλη των Λεόντων και στο μουσείο όπου εκτίθενται τα κτερίσματα από όλους τους τάφους, ζωντάνεψε στα μάτια των παιδιών το έργο του Ομήρου κι ένα πολύ σημαντικό πολιτισμό, το Μυκηναϊκό.
Γεμάτοι εικόνες, ακούσματα και πολλά πρωτόγνωρα συναισθήματα γύρισαν οι μαθητές κι οι συνοδοί τους , αργά το βράδυ του Σαββάτου κουρασμένοι αλλά πλήρεις αναμνήσεων, που θα αργήσουν να ξεθωριάσουν από το μυαλό και την καρδιά τους .