Η Γ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΟΥΛΗ

Η Γ τάξη του σχολείου μας στο πλαίσιο του σχετικού  με το ψωμί  κεφαλαίου  στο μάθημα της Γλώσσας και στη Μελέτη  Περιβάλλοντος, επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου την Αλευροβιομηχανία Λούλη.

Τα παιδιά είχαν την  ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής και τυποποίησης, να μάθουν διάφορες πληροφορίες για την διαδικασία παραγωγής όλων των τύπων άλευρων, και μέσα από σχετικά βίντεο  να   συγκρίνουν  τη διαδρομή του ψωμιού στα παλιά χρόνια ,των παππούδων μας, και στα σημερινά. Παρακολούθησαν από κοντά το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού και γεύτηκαν νόστιμα αρτοσκευάσματα που ετοιμάστηκαν για όλους, εκείνη τη στιγμή, από αρτοποιούς του εργοστασίου.

Σκέψεις των παιδιών της Γ τάξης από την επίσκεψή τους στο εργοστάσιο «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ»………

«Tην προηγούμενη Τετάρτη όλη η Τρίτη τάξη πήγαμε  στον Αλμυρό στην οικογενειακή επιχείρηση μύλοι Λούλη , γιατί στη Γλώσσα και στη Μελέτη είχαμε μιλήσει σχετικά με τον ψωμί και την παρασκευή του…..»

 

 

«Το κτίριο δέσποζε κοντά στην καταγάλανη θάλασσα με τα πλοία .Όταν το πλησίασα, είδα κάτι τεράστιους κυλινδρόμυλους , που ήταν σαν μια εξαώροφη πολυκατοικία…»

 

 

«Στη συνέχεια , μας υποδέχτηκε ένας  υπάλληλος και μας ξενάγησε μέσα στους χώρους. Πρώτα είδαμε και μάθαμε για την ιστορία του ψωμιού που εξελίσσεται μέχρι σήμερα και την διαδικασία , τον κόπο που έκαναν οι άνθρωποι για να αποκτήσουν αυτή τη σημαντική τροφή……..»

 

 

«…Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο , ήταν η καθαριότητα και η τάξη που υπήρχε σ ‘ αυτό το εργοστάσιο…..»

 

«Μετά μας έδωσαν κεκάκια και κουλούρια και κάτι σκουφιά και σακούλες και μας ξενάγησαν  σε όλο το εργοστάσιο και στον τομέα πακεταρίσματος και είδαμε στοίβες με σακιά και αλεύρι…..»

 

« Εκεί διαβάσαμε ότι ιδρύθηκε το 1872, άρα  ήταν πάρα πολύ παλιό .Ήταν θεόρατο και είχε τρεις στρογγυλούς σωλήνες που εκεί είχαν αποθηκεύσει αλεύρι….»

 

« Η καλύτερη  ωστόσο αίθουσα ήταν εκείνη με τα πειράματα. Με παραξένεψε αρκετά ο θόρυβος που έκαναν τα μηχανήματα , ενώ ταυτόχρονα σκεφτόμουν πώς γίνεται να μην κουράζονται ποτέ….»

 

« Ήταν τόσο ωραία και μαγευτικά από τις ωραίες μυρωδιές , αλλά και τους καλούς και χαμογελαστούς κυρίους που μας χαιρετούσαν……»

 

 

«….Στο βίντεο έδειχνε τη σπορά , το όργωμα , τον θερισμό , το αλώνισμα  και το λίχνισμα στα παλιά χρόνια…..»

 

«… Στον πρώτο όροφο μύριζε ζεστό ψωμί, γιατί όταν βλέπαμε το βίντεο έφτιαχναν ψωμί… Εγώ ένιωθα μεγάλη χαρά  που θα ξέραμε τόσα πολλά πράγματα……»

 

 

« Μου άρεσε πολύ το δώρο που μας έδωσαν στο τέλος , που ήταν μια σακούλα με δυο πακέτα αλεύρι…Με παραξένεψε πως όλοι διασκέδαζαν τη δουλειά τους , αντί να κουράζονται.. Φοβόμουνα όμως ότι θα έβγαινα κουφός…»