Εκδρομή στην Αλσατία

Πασχαλινές ευχές από τα παιδιά

Μία όμορφη εκδρομή πραγματοποιήθηκε από 23 -27/6/23 στην περιοχή της Αλσατίας από μαθητές/ μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης με συνοδούς τις: κ. Ριέλα Γκαβανίδου, κ. Ένη Ζήτρα, κ. Αθανασία Ελευθερούλη και κ. Νέλλη Καλαϊτζάκη.

Αρχικά τα παιδιά επισκέφτηκαν το κέντρο του Στρασβούργου τον καθεδρικό ναό με το μοναδικό αστρονομικό ρολόι, ξεναγηθηκαν στο λαογραφικό Μουσείο Αλσατίας και στα γραφικά σοκάκια της “μικρής Γαλλίας”.

Τη δεύτερη μέρα ακολουθώντας τον “δρόμο του κρασιού” μετέβησαν στα πανέμορφα χωριά Riquewihr, Eguisheim όπου απόλαυσαν την παραμυθένια ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα πολύχρωμα, διατηρημένα, ξυλοδετα σπίτια , τυπικό χαρακτηριστικό της Αλσατικής αρχιτεκτονικής. Στο Colmar ενθουσιάστηκαν στο μουσείο παιχνιδιών, όπου παιχνίδια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές αγοριών και κοριτσιών ζωντάνεψαν μπροστά τους σε ένα άριστα διαμορφωμένο χώρο και περιηγήθηκαν στην χαρακτηριστική περιοχή της “μικρής Βενετίας”.

Το Στρασβούργο αποτελούσε ανέκαθεν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και για αυτό δεν θα μπορούσε από την εκδρομή μας να λείπει η επίσκεψη στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει σε αυτήν την πόλη. Συναντηθήκαν με τον συντοπίτη μας κ. Ηλία Καλαμάρα, ο οποίος εργάζεται στον συγκεκριμένο θεσμό και με πολλή προθυμία παρουσίασε το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης , απάντησε στις ερωτήσεις και ξενάγησε στο κτήριο τα παιδιά που

στη συνέχεια έπαιξαν στο κατάφυτο Parc d’ Orangerie.

Κατόπιν επισκεφτηκαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Θωμά και το ελληνικό σχολείο του Στρασβούργου, όπου συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, πληροφορήθηκαν για τους δυνατούς δεσμούς των μελών της ελληνικής κοινότητας και τις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού ενώ η μέρα έκλεισε με μια υπέροχη κρουαζιέρα στον ποταμό Isles που διασχίζει την πρωτεύουσα της Αλσατίας δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό από κανάλια.

Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής.

Εμπειρίες, εικόνες, αρώματα, άνθρωποι, ιστορία, παρόν, συναισθήματα είναι όσα βιώσαν , παιδιά και εκπαιδευτικοί, από αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι!