Δράσεις του Σχολείου μας για την Γαλλοφωνία

Την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας γιόρτασαν όπως κάθε χρόνο οι μαθητές του Δ. Σχολείου “Άγιος Ιωσήφ” Βόλου σε μία γιορτή αφιέρωμα την Παρασκευή 16 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας  .

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γ’ τάξης, παρουσίασαν τη συμμετοχή τους ,για την οποία βραβεύτηκαν, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας  .  Το θέμα ήταν η  “ Πράσινη Παραζάλη”. Τα παιδιά καλούνταν να φανταστούν , να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν 7 μαγικά φυτά παρουσιάζοντάς τα σε ένα ψηφιακό φυτολόγιο. Τα φυτά που δημιούργησαν  ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους  και για τις ανθρωπιστικές τους  ιδιότητες, καθώς  στόχευαν  κυρίως στην ανακούφιση του πλησίον αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε σήμερα.

Στη συνέχεια τα παιδιά της Στ΄ τάξης  παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και της γυναίκας του Ελένης Σαμίου Καζαντζάκη . Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στη σχέση του με τη Γαλλία και στην περίοδοπου έζησε στη Γαλλική Ριβιέρα , στην πόλη Antibes διανθίζοντας το αφιέρωμα με αφηγήσεις από έργα του συγγραφέα, βίντεο, προβολή φωτογραφιών και ηχητικά ντοκουμέντα καθώς  και ένα θεατρικό δρώμενο  με πρωταγωνιστή  τον φίλο – ήρωα του Καζαντζάκη, Αλέξη Ζορμπά.

Ακούστηκαν γαλλικά τραγούδια που συνοδεύονταν από χορευτικό των λιλιπούτειων μαθητών της Α τάξης, αλλά και  το φημισμένο ζεϊμπέκικο του Ζορμπά- ερμηνευμένο  από μαθητή της Στ’- με παραδοσιακό μπουζούκι που ξεσήκωσε το κοινό. Τη γιορτή  επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες των Γαλλικών κ. Α. Ελευθερούλη, Χρ. Αλεξοπούλου & Μ. Σταμοπούλου ενώ την μουσική επιμέλεια είχε η μουσικός κ. Σ. Καγιά.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης  συμμετείχαν στο πρόγραμμα « Goût de France-good France »  που διοργάνωσε το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας ,στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας Γαλλοφωνίας αλλά και του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων ‘’Μενού με νου’’. Τα παιδιά επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’, δημιουργησαν γαλλικά εδέσματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας με τη βοήθεια του Σεφ και των Σπουδαστών της σχολής. Η φιλοξενία από τους υπεύθυνους ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας μετέβησαν στη Λάρισα ,στο 4ο Δημοτικό σχολείο , όπου σε μία τιμητική εκδήλωση παρουσίασαν τη συμμετοχή τους  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας και παρέλαβαν το βραβείο τους, 1ο βραβείο στην κατηγορία των Δημοτικών σχολείων , από την  κ. Νίκου -Σχολική Σύμβουλο Γαλλικής Γλώσσας Περιφέρειας Θεσσαλίας  και την κ. Χρύσα Βουλγαράκη –διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.