(11/06/2012) Ενημέρωση για το ψωμί μέσω του προγράμματος «Πες αλεύρι».

Οι μαθητές της Γ’ τάξης με το πρόγραμμα«Πες αλεύρι» στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ασχολήθηκαν με το ψωμί. Ενημερώθηκαν για τη διαδικασία καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού σε παλιότερες εποχές, δηλαδή για το όργωμα, τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα ,το λίχνισμα και το άλεσμα. Έμαθαν για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στα γαλλικά, γνώρισαν διάφορα είδη ψωμιού ελληνικά και γαλλικά κυρίως είδαν κάποια στοιχεία για την ιστορία του ψωμιού από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας ως τις μέρες μας αλλά έμαθαν και για τη διατροφική του αξία. Επισκέφτηκαν αρτοποιείο και σύγχρονο κυλινδρόμυλο, είδαν παραδοσιακά εργαλεία, έφτιαξαν τυρόψωμο, έμαθαν παραδόσεις και παροιμίες σχετικές με το ψωμί. Στην παρουσίασή τους στο σχολείο χόρεψαν ένα ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι το «Λεβέντη μυλωνά» και δραματοποίησαν ένα γαλλικό παιδικό τραγούδι που μιλούσε για ένα μυλωνά υπναρά.